U bent hier: Wat is netelroos?

Wat is netelroos?

chronische_netelroosNetelroos is een huidziekte die vaak voorkomt en wordt in medische termen ook wel urticaria (urtica is Latijn voor brandnetel) genoemd. Meestal wordt er geen oorzaak voor gevonden. Zeer zelden is er een onderliggende oorzaak, zoals een allergie voor medicijnen, voedsel of (nog zeldzamer) blootstelling aan de zon. Het komt voor op alle leeftijden en bij zowel mannen als vrouwen. Netelroos is niet besmettelijk en van een erfelijke aandoening is zelden sprake.

Acute netelroos

In veel gevallen gaat deze huidreactie vanzelf weer over, er is dan sprake van acute netelroos. Naar schatting krijgt 9% van de mensen eens in zijn leven last van acute netelroos.

mestcellen, afgeven histamineChronische netelroos

Wanneer netelroos langer dan zes weken duurt, wordt het chronisch genoemd. Ongeveer 2% van de mensen krijgt in zijn leven last van chronische netelroos. Bijna de helft van de patiënten met chronische netelroos heeft zowel last van galbulten als van terugkerende zwellingen. Een klein deel van de patiënten (10%) heeft alleen last van zwellingen. Deze zwellingen worden ook wel angio-oedeem of Quincke’s oedeem genoemd.

Ook de chronische vorm van urticaria gaat in veel gevallen van zelf over. Het is echter moeilijk te voorspellen hoe lang de klachten aanhouden.

Histamine

De spontane zwellingen en galbulten worden veroorzaakt door histamine. Histamine is een stof die opgeslagen ligt in het lichaam en vrijkomt doordat het lichaam geprikkeld wordt.  Waardoor dit komt is vaak niet bekend. Soms kunnen uitlokkende factoren een rol spelen, zoals wrijving, druk, warmte of kou. Stress kan in sommige situaties de klachten verergeren.

Het vrijkomen van histamine zorgt ervoor dat kleine bloedvaatjes wijder worden en dat er vocht uit lekt. Hierdoor wordt de huid rood en gaat jeuken. Wanneer dit gebeurt bij bloedvaatjes in de huid ontstaan galbulten. Wanneer het dieper in het weefsel gebeurt ontstaan zwellingen.