Uitlokkende factoren vermijden

Naast de behandeling met medicatie kunnen mogelijk uitlokkende factoren worden vermeden. Factoren als wrijven, koude, warmte, druk, inspanning, water, of zonlicht kunnen soms de netelroos uitlokken.

Andere factoren die klachten kunnen uitlokken of verergeren zijn ontstekingsremmende medicatie (de zogenaamde NSAID’s), stress, alcohol en druk door bijvoorbeeld strakke kleding. Het vermijden van deze factoren kan zorgen voor minder klachten.

“wanneer uw klachten niet erger worden door mogelijk uitlokkende factoren, dan hoeft u deze niet te vermijden”

 

Mw. DrenthIk merk zelf duidelijk dat naast het spontaan optreden van urticaria er ook sprake is van door druk getriggerde jeukplekken. Als ik fietstochten maak, krijg ik ’s avonds jeukplekken op mijn polsen, op de muis van mijn hand en op mijn billen. Dat duurt weer een paar dagen voordat die weg zijn. Bij nordic walking krijg ik plekken onder mijn voeten en jeuk in de handen. Als ik op een terras zit of op een harde stoel, krijg ik jeukplekken onder mijn dijbenen waar de rand gezeten heeft. Als ik gewoon gewandeld heb en dus mijn armen constant bewogen heb, krijg ik jeukplekken waar de bh of het hemd tegen mijn vel schuurt. 

Zo’n plek breidt zich uit waardoor het hele achterbeen ontstoken lijkt of de hele borst aangedaan is. Een vaste tailleband of elastische band met middenknoop leidt regelmatig tot een jeukplek in de navel. Dit kan zich in het ergste geval uitbreiden tot de bh-band aan de bovenkant en de beenrand aan de onderkant.  Ook  bij bloedprikken is de kans op een groeiende jeukplek groot, net als werken aan een bureau of tafel. Op de plek waar de pols op de tafel of het toetsenbord rust, vormt zich binnen de kortste keren een jeukplek. Een simpele activiteit als het uitwringen van een zeem of dweil kan een jeukplek in de hand tot gevolg hebben. De meeste plekken ontstaan ‘s nachts en ontdek ik bij het opstaan. Ik kan dan al raden wat me allemaal weer te wachten staat.

– Mw. D. 70 jaar –