Ontspanningsoefeningen

Dit deel gaat over de invloed van spanning, psychische stress op lichamelijke klachten en omgekeerd. ’s Avonds en ’s nachts zijn de klachten vaak het ergst. Een ontspannend avondritueel en verschillende ontspanningsoefeningen kunnen dan helpen. Ook leest u over wat u ervaart tijdens een ontspanningsoefening en wat het effect kan zijn. Hoe vaker u oefent, hoe makkelijker u ontspant.

Spanning en psychische stress

Spanningen en psychische stress kunnen eczeem verergeren. Bij stress komen stoffen in de huid, die de zenuwuiteinden prikkelen. Dat verklaart het ontstaan van jeuk bij stress. Negatieve spanningen als een deadline op het werk, een tentamen of spanningen binnen een relatie kunnen invloed hebben. Ook een positieve ervaring kan stress opleveren, bijvoorbeeld als u net een nieuwe baan hebt, voor het eerst gaat samenwonen of een familiefeest organiseert.

stress   “stress kan van invloed zijn op de huid”

Spanning door lichamelijke klachten

Ook door uw klachten kunt u gespannen raken. Bij sommige klachten, zoals pijn, spannen de spieren zich vanzelf aan. Misschien maakt u zich zorgen over deze klachten of wordt u daar onrustig van. De spanning die dat geeft, kan de klachten verergeren. Klachten die kunnen verergeren onder invloed van (spier)spanning zijn: pijn, jeuk, trillen, slaapproblemen, misselijkheid, verminderde eetlust, verhoogde bloeddruk, benauwdheid en transpireren.

Ontspannend avondritueel

Slecht slapen door de jeuk geeft ook stress en spanning. Jeuk is ‘s avond en ‘s nachts vaak het meest aanwezig. Overdag hebt u meestal genoeg afleiding. Voor sommige mensen is in slaap komen dan ook een probleem. Een avondritueel van ontspanning en rust kan de jeuk doen verminderen. Bijvoorbeeld door een rustig muziekje opzetten of een niet te spannend boek lezen. Yoga of meditatie is ook een manier van ontspannen voor het slapen gaan.

 

Verschillende soorten ontspanningsoefeningenyoga banner

Er zijn verschillende soorten ontspanningsoefeningen. Oefeningen gericht op lichamelijke ontspanning leren het verschil voelen tussen gespannen en ontspannen spieren. Er zijn oefeningen die leren om te gaan met gevoelens van angst, boosheid of depressie. Er zijn cursussen in ontspannen, vraag uw behandelend arts/ verpleegkundige om advies. Ook zijn er boeken verkrijgbaar waarin ontspanningsoefeningen zijn uitgewerkt.

Wat ervaart u tijdens een ontspanningsoefening?

Tijdens de oefening praat u niet, beweegt u minder, en laat u uw oogleden zwaar worden. U reageert minder snel op prikkels van buitenaf. Tijdens de oefening vermindert uw spierspanning, uw hartslag wordt rustiger en de bloeddruk daalt iets. Uw lichaam komt tot rust. Verschijnselen als tintelende vingers, warm worden, geeuwen of een licht gevoel in het hoofd zijn vaak een teken van ontspanning.

Ontspanningsoefeningen kunnen u helpen de (spier)spanning te verminderen en dat kan een gunstig effect hebben op uw lichamelijke klachten en psychische stress. Met behulp van ontspanningsoefeningen kunt u zelf invloed uitoefenen op uw lichamelijke en psychische toestand. Een ontspanningsoefening kan u leren omgaan met onaangename gedachten, pijn of andere lichamelijke klachten.

Als u een oefening regelmatig doet, wordt het steeds makkelijker om het gevoel van ontspanning op te roepen. Na verloop van tijd kunt u ook op andere momenten dan tijdens de ontspanningsoefening, gemakkelijk het ontspannen gevoel oproepen.

Het kan soms even duren, voordat de oefening gaat afspelen omdat hij eerst een stukje moet inladen.

Het kan soms even duren, voordat de oefening gaat afspelen omdat hij eerst een stukje moet inladen.